Sådan passer du Phalaenopsis

Sådan passer du din Phalaenopsis fra Rønbæk

Temperatur: Den optimale temperatur for Phalaenopsis er stuetemperatur (18-25°C). Temperaturer under 16°C kan medføre at planten går i stå og der kan komme skader på blade og blomster.

Lys: Phalaenopsis kræver meget lys i vinterhalvåret og bør derfor i de mørke måneder placeres i et syd eller østvendt vindue. Om sommeren skal planten stadig placeres lyst, men ikke i direkte sollys, så et øst eller vestvendt vindue eller på et bord lidt inde i rummet vil være fint.

Vanding: En Phalaenopsis skal have vand ca. en gang om ugen. Den må aldrig stå vand i skjuleren, så den bedste måde at vande på er, at tage planten op af skjuleren og holde den under vandhanen. Lad lunkent vand løbe gennem potten til den føles våd. Lad planten dryppe af og sæt den tilbage i skjuleren. Vælger man at vande planten i skjuleren, skal man lade planten stå og trække vand i 20 minutter og derefter hælde evt. overskydende vand fra.

Gødning: Phalaenopsis kræver ikke megen gødning. Der kan dog tilføres en almindelig blomstergødning i vandet en gang om måneden for at opretholde god vækst i planten.

Efter Blomstring: Når planten er afblomstret kan man hvis stænglen stadig ser frisk ud, klippe den af over det andet eller tredje øje, så vil planten, hvis man stiller den lidt køligt (18-20°C) bryde igen på samme stængel efter få uger. Er stænglen derimod visnet helt, klipper man den af helt nede ved planten. Der vil efter en hvileperiode komme en ny stængel nedefra.

Ompotning: Man behøves kun at potte sin Phalaenopsis om hvert andet år, men ser planten lidt slap ud og er rodnettet ikke så frisk, kan det være en god idé at potte den om. Køb rigtig orkidéjord til ompotningen, som består af barkstykker tilsat hvidmos eller lys spagnum. Denne blanding er det bedste, da det giver god luft til rødderne og samtidig holder på fugten i potten. Brug ikke en potte der er ret meget større en den oprindelige pot, da en for stor pot nemt bliver for våd og gør det svært for rødderne at udvikle sig..